WILDLIFE EN VOGEL FIETSTOCHT MET EEN GIDS

Het Waddengebied is het grootste natuurgebied van Nederland en herbergt een wildernis die zijn weerga niet kent. Het Lauwersmeergebied is één van de belangrijkste vogelgebieden in West-Europa.

In dit afwisselende landschap van water, eilandjes en ruige graslanden eten, broeden en rusten ruim honderd vogelsoorten. Buiten de vogels zijn er ook tal van zoogdieren te spotten in het landschap. 

AANMELDEN VOOR WILDLIFE TOCHT

Klik op onderstaande knop om onze agenda met onze ingeplande activiteiten te bekijken. Hier kunt u zich ook voor tochten en activiteiten aanmelden.

Wildlife en Vogel Fietstocht met een Boswachter
Ga samen met een boswachter op een fietstocht door Nationaal Park Lauwersmeer. Al fietsende zul je allerlei wilde dieren tegenkomen die in dit gebied wonen.Een prachtige fietsroute met regelmatige pauzes zodat onze gids je van alles kan vertellen over de dieren en het gebied.

Prijs:     € 7,50
Duur:     1,5 uur

Huur een fiets
Je mag deze tocht uiteraard op je eigen fiets rijden. Maar als je geen fiets tot je beschikking hebt kun je deze ook huren bij Camping Siblu Lauwersoog. 

Zoogdieren aan de kust
Het gebied rondom Lauwersoog kent veel verschillende inwoners. In de periode tussen maart en april kun je vechtende rammelaars (mannetjes hazen) tegenkomen die indruk proberen te maken op de vrouwtjes. In de zomer kun je ‘blaffende’ reeën vinden in de buurt van bossen rondom het lauwersmeergebied. Ook grote grazers zijn makkelijk te vinden zoals Schotse Hooglanders en konikpaarden.

In de jaren tachtig uitgestorven maar nu weer te vinden het Lauwersmeergebied, de otter! Sinds enkele jaren is weer een populatie te vinden in het Lauwersmeergebied en ze lijken zich hier goed thuis te voelen!

Waar de eilanden grotendeels vrij zijn van roofdieren zijn deze wel te vinden aan de wal. Hoewel hun aantallen beperkt zijn worden het er steeds meer mede dankzij de toename van bosrijke gebieden. Zo zijn er vossen te vinden, dassen en zowel boom- als steenmarters. In de schemer heb je ook kans enkele vleermuizen tegen te komen.

Vogelaar Hotspot
Lauwersoog en haar omgeving is geliefd bij vogelaars. Gedurende het jaar komen hier honderden verschillende soorten vogels. Ze zijn op doortrek, ze komen om te broeden of ze hebben permanent hun intrek genomen. Het gebied is dan ook een van de belangrijkste broedgebieden van West-Europa. 

Verspreidt over het hele gebied zijn tal van vogelhutten en uitkijktorens te vinden die het zoeken naar de vogels makkelijker maken. Er zijn teveel vogels te vinden om op te noemen, maar een aantal bijzondere zijn zeker het noemen waard. 

Zo is er in 2011 voor het eerst in lange tijd een Zeearend jong grootgebracht in het gebied. Als eerbetoon, en om te laten zien hoe groot de Zeearend is, kun je zijn ware afmeting terug vinden in een landmark van Cortenstaaf, zoals te zien op de foto.

Andere opvallende en bekend vogels zijn de slechtvalk, Kemphaan en Ijsvogel. Deze laten zich echter moeilijk zien dus het is zeker handig een goede verrekijker mee te nemen!